Cyprus, het eiland van de zon en de liefde!
De hoofdstad van Cyprus is Nicosia. Deze stad beschikt niet over een eigen internationale luchthaven, er wordt aangevlogen op Larnaca en Paphos. Nicosia is een leuke stad om te bezoeken en biedt vele culturele bezienswaardigheden. U vindt in Nicosia een aantal goede hotels, maar deze worden voornamelijk bezocht door gasten uit het zakelijke segment.
Als u op zoek bent naar rust en een locatie zoekt om heerlijk te ontspannen is het Troodos-gebergte een absolute aanrader. Het Troodos-gebergte, met de Olympos als hoogste berg (1951m), is het hele jaar door een aantrekkelijk gebied om te vertoeven. In dit gebergte vindt u verstilde dorpjes, kloosters en kerken in een schitterende natuurlijke omgeving met ruisende bergbeekjes, pijnbomen en berghellingen met wijnranken. In dit gebergte lijkt de tijd te hebben stilgestaan en niemand heeft er haast. In dit gebied kunt u prachtige tochten maken te voet of met de auto.
Flora en fauna
Cyprus heeft alle bomen (heesterachtige) en bloemen die het eiland tot een Middellands Zeegebied maken, zoals olijfbomen en vijgenbomen. Sommige daarvan, zoals de Pyrgos vijgenboom, zijn reusachtig en produceren meer dan 20.000kg vijgen. Ook vindt u hier eucalyptussen, citroen-, sinaasappel- en mandarijnbomen. In het Troodos-gebergte domineert de rechte Aleppopijnboom in gezelschap van de dwergeik genaamd Golden. In een dal vlakbij het Kykkos-klooster (de cedervallei) vindt u meer dan 40.000 ceders die met hun groen-zilverachtige bladeren een sterke geur verspreiden.
Op het eiland komen een aantal dieren voor die we in Nederland niet gewend zijn, zoals (soms zeer grote) hagedissen, kameleons en slangen, maar deze zijn meestal ongevaarlijk. Twee zeldzame diersoorten die op Cyprus leven zijn de moeflon en de eleonoravalk. De eerste heeft zijn toevlucht genomen tot de cedervallei waar er zich nu nog ca. 100 voorkomen. De eleonoravalk is een prima jager, die voornamelijk voorkomt bij Cape Gate en Akrotiri. In de zoutmeren bij Larnaca en Limassol kunt u in de winter roze flamingo"s vinden.
Eten & Drinken
Soepen
Psarosoupa: Vissoep met groenten Avgolemono: Eisoep met citroen (en soms rijst)
Voorgerechten
Tallatouri: Yoghurt met knoflook en komkommer Tahini: Saus van sesamzaadjes Halloumni: Schapenkaas, koud of gegrild Taramosalata: Salade van de kuit van kabeljauw Dolmades: Wijnbladeren gevuld met rijst en gehakt
Vleesgerechten
Moussaka: Ovenschotel van aardappelen, aubergines, gehakt en bechamel in lagen Souvlakia: Geroosterd vlees aan een spies Stiffado: Gestoofd vlees met uien Sheftalia: Worstjes van gemarineerd gehakt Kleftiko: Zacht lamsvlees met kruiden Kotopoulo Psito: Geroosterde kip met aardappelen Afelia: Varkensvlees gemarineerd met wijn en koriander
Visgerechten
Barbounia: Rode poon Kavouri: Krab Astakas: Kreeft Garides: Grote garnalen Oktapodi: Octopus Kalamari: Kleine gebakken inktvis Sifias: Zwaardvis
Nagerechten
Baklava: Gebak van bladerdeeg met honing Bourekia: Liflafjes van zoete kaas met suiker en kaneel Glyko: Gekonfijt fruit
Apotheek
Herkenbaar aan het Groene Kruis. Geopend: 08:00 uur 13:00 uur en 15:00 18:00 uur (winter), 16:00 19:00 uur (zomer)
Arts
In geval van nood kunt u via de receptie van uw accommodatie om doktershulp verzoeken.
Banken
Geopend: maandag t/m vrijdag 08:30 12:30 uur. Veel banken hebben (met name in de zomer) een speciale afternoon tourist service en zijn dus ook in de middag geopend. In alle grote steden zijn goede wissel- en pinautomaten. Veel hotels, restaurants en winkels accepteren de bekende creditcards.
Benzine
Geopend: maandag t/m vrijdag 06:00 18:00 uur, zaterdag 06:00 16:00 uur. Veel benzinestations hebben tegenwoordig ook een 24-uur service. Er zijn dan geldautomaten waar u met papiergeld kunt betalen.
Classificatie accommodaties
Cyprus heeft een eigen officieel classificatiesysteem. De weergegeven sterrenclassificaties van onze hotels en appartementen zijn hiermee in overeenstemming. Houdt u er rekening mee dat deze kunnen afwijken van de Nederlandse classificatie.
Elektriciteit
Het voltage op Cyprus is 220-240 volt. In badkamers vaak 110 volt. Men gebruikt (Engelse) 3-pootstekkers. Vele accommodaties (met name 4 en 5 hotels) beschikken over tussen stekkerdoos bij de receptie (daarvoor betaalt u vaak een klein bedrag aan borg). Wij raden echter aan om zelf een tussen stekkerdoos aan te schaffen.
Europese Unie
Jarenlang hebben de Cyprioten gevochten om EU-lid te worden en in 2004 was het zover. In heel Cyprus werd feest gevierd en nog steeds treft u op vele plaatsen EU-vlaggen aan. In 2008 werd ook de Euro ingevoerd als officiele munteenheid. Voor u als reiziger heeft het lidmaatschap verschillende voordelen. Als EU-lid zijn er diverse voorwaarden waaraan een land zich dient te houden. Zo mag een EU-lid alleen door de EU goedgekeurde producten importeren en dienen hotels en horecagelegenheden zich te houden aan strengere algemene en voedselveiligheid regels.
Fly & drive
Cyprus staat bekend om de Fly & Drive vakanties en is een ideaal eiland om op eigen houtje te verkennen. Zeker een uitstapje naar het Troodos-gebergte is meer dan aan te raden. Het rijden in Cyprus is veilig en alle huurauto"s beschikken over een rood kenteken, waardoor de lokale bevolking er rekening mee kan houden dat u het links rijden misschien nog niet geheel onder de knie heeft. Sky International Tours heeft zich gespecialiseerd in de Fly & Drive vakanties en biedt u dan ook het beste aanbod van Nederland!
Fooien
Op de rekening van hotels en restaurants is altijd 10% bedieningsgeld inbegrepen (de CTO-tax is iets anders). Taxichauffeurs, kruiers, kamermeisjes stellen elk fooitje zeer op prijs en zullen u hierdoor betere service verlenen.
Feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag 6 januari: Driekoningen ""Epiphany"" (Orthodoxe variant) 25 maart: Griekse Onafhankelijkheidsdag 1 april: EOKA-dag / Dag van de Cypriotische strijd 1 mei: Dag van de arbeid en Orthodox Pasen (Orthodox Pasen valt ieder jaar op een andere dag) 15 augustus: Naamdag van Maria 1 oktober: Cypriotische Onafhankelijkheidsdag 28 oktober: Ochidag (aanvang WO II)
Inwoners
Cyprus heeft ca. 790.000 inwoners.
Kranten
Nederlandse kranten zijn alleen in de zomermaanden te koop. Er zijn 2 lokale Engelstalige kranten, te weten Cyprus Mail (dagelijks) Cyprus Weekly (iedere vrijdag).
Markt
De zogenaamde agora bevinden zich in alle steden op het eiland en zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08:00 13:00 uur. Deze markten zijn zeer gezellig en zijn zeker een bezoek waard.
Munteenheid
Sinds 1 januari 2008 betaalt men op Cyprus met de Euro.
Noodgevallen
In geval van nood kunt u naar het Europese noodnummer 112 bellen voor politie, brandweer en ambulance.
Postkantoor
Geopend: maandag t/m vrijdag 07.30 13.30 uur
Reisdocument
Voor een verblijf op Cyprus is een geldig Nederlands paspoort of een Europese identiteitskaart nodig. Deelnemers die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten, dienen bij de ambassade van Cyprus naar de juiste reisdocumenten te informeren. Voor een verblijf van meer dan 3 maanden is een visum vereist. Informatie hierover is te verkrijgen bij de Ambassade van Cyprus in Den Haag. Zij staan u graag te woord. Wij willen u erop attent maken dat het ten alle tijde uw eigen verantwoordelijk is om na te gaan of u over de juiste papieren beschikt voor verblijf op Cyprus.
Ambassade van Cyprus in Nederland Surinamestraat 15 2585 GG Den Haag tel: (+31)(0)70-3466499
Consulaat: Weena 248, 3012 NJ Rotterdam. Tel:010-4047901, fax: 010-4047899.
Service-taxi
Dit is een alternatieve busdienst tussen de steden. U betaalt deze taxi per zitplaats, maar deze dient van tevoren gereserveerd te worden. Dit kan door de receptie van uw accommodatie gedaan worden. Service-taxi's rijden alleen tussen Paphos Limassol, Limassol Larnaca, Limassol Nicosia en Larnaca Nicosia.
Staatsvorm
Cyprus is een republiek.
Taal
In Cyprus spreekt men Grieks (Nieuw-Grieks). Zeker in de toeristische gebieden kan men zeer goed terecht met de Engelse taal. Ook in overige gebieden spreekt men vaak Engels. Cyprus is een oud-Engelse kolonie.
Taxi
Alle taxi's werken in principe met meters en vaste tarieven, toch is het sterk aan te raden om vooraf even een prijsafspraak te maken.
Tijdverschil
Het is in Cyprus zowel 's zomers als 's winters 1 uur later dan in Nederland.
Water
Het leidingwater is over het gehele eiland drinkbaar. Toch raden wij aan om uit voorzorg mineraalwater te gebruiken.
Alle boekingen naar Cyprus zijn altijd op aanvraag. Zodra de accommodatie beschikbaar is, boeken wij direct de kamer voor u in. Een boeking is pas bevestigd nadat u een telefonische bevestiging heeft ontvangen van onze reserveringafdeling.